Szkockie krowy Highland

Opis rasy



Opis rasy
Hodowla





Pierwotnie rasa szkockich krów była podzielona na dwie klasy: West Highlands (Kyloe) i Highlander. Pierwsza z nich charakteryzowała się mniejszym rozmiarem i częstszym występowaniem ciemnego ubarwienia sierści. Obecnie spotykane Highlandy to głównie ta druga klasa, dlatego też krowy o ich wyglądzie nazywa się po prostu Highlands Cattles.

Krowy szkockie charakteryzują długie rogi i falista długa sierść, która najczęściej występuje w kolorze czerwono-rudym, czarnym, brunatnym czy szarym. Te specyficzne włosy utrzymują ciepłotę ciała, a także, chronią zwierzęta przed zaroślami. Oryginalne grzywki krów szkockich natomiast mają chronić je przed muchami.

Highland Cattles były pierwotnie hodowane jako krowy domowe. Skupiano się przy tym na produkcji mleka i mięsa. Zwłaszcza, że mleko tych krów jest niezwykle bogate w tłuszcz, podczas gdy mięso jest chude i ma znacznie mniej cholesterolu.

Highlandy to niezwykle przyjazne i chętne do pozowania zwierzęta. Mówi się o nich, że lubią towarzystwo człowieka i dobrze się czują, gdy są oni w pobliżu.










                                                   źródło:pfhb.pl


W sezonie wiosennym i letnim krowy wypasane są na łąkach i pastwiskach. Stada muszą być regularnie przenoszone na kolejne, nowe pastwiska żeby zagwarantować ciągły dostęp do traw bogatych w składniki mineralne. W zimie natomiast highlandy karmimy sianem suszonym na słońcu. Bydło potrzebuje dostęp do czystej, zawsze płynącej, naturalnej wody.
    












                                                       
źródło: deboga.pl